ungTEKSTakershus 2017

Om forestillingen

ungTEKSTakershus 2017 er forestillingen som kom ut av pilotprosjektet ungTEKSTakershus ved Akershus Teater. Etter et omfattende kursprogram og en manuskonkurranse satte vi opp to tekster skrevet av ungdom fra Akershus: Et sted, langt borte av Tron-Petter N. Aunaas og Tanker i overflod av Mathias Aspen.

Om ungTEKSTakerhus

ungTEKSTakershus er et kunstprosjekt der målet er å inspirere aldersgruppa 15 – 25 i Akershus til å ta i bruk teatret som uttrykksmiddel. Prosjektet er født ut fra en tanke om at ungdom har stemmer, historier, meninger og observasjoner som er sterke, tydelige, kreative og ikke minst viktige å høre.

Akershus Teater mener teatret er et av demokratiets viktigste forum, fordi det er tuftet på medfølelse og samvær i teaterrommet. Vi er derfor opptatt av at ungdom i vår region skal oppleve at teatret er deres plattform.

Hva er prosjektet?

Første fase: Samarbeid med videregående skoler

Vi begynte prosjektet høsten 2016 i samarbeid med noen av de videregående skolene i fylket, og gjennomførte teaterstunt i bybildet, kurs i scenetekst og lesningskvelder.

Andre fase: Konkurranse med profesjonelt manuskurs som premie!

Deretter åpnet vi prosjektet opp for alle skrivelystne i aldersgruppa 15-25 og utlyste konkurranse der seks heldige vinnerne fikk delta på et fem måneders manuskurs der de utviklet hver sin scenetekst. Alle de ferdige tekstene er gitt ut i bokform (ta kontakt med teatret om du vil kjøpe et eksemplar), og Akershus Teater satte opp to av tekstene som profesjonell produksjon med premiere 27. mars og turné fram til 7. april 2017.

Vinnerne av manuskonkuransen var Giorgiy Tatunashvili, Nora Bryde, Caroline Ermesjø, Maria Petronella Muri Nygren, Mathias Aspen og Tron-Petter N. Aunaas.

Pilotprosjektet fant sted fra høsten 2016 til våren 2017, og er planlagt fortsatt i en litt bearbeidet form.

Målet er å…

  • involvere ungdom fra hele fylket
  • vise ungdom i Akershus at teater er en relevant og kreativ ytringsplatform for dem
  • oppdage og fostre talent og teaterinteresse i regionen
  • rekruttere framtidens teaterskapere
  • legge til rette for et tett samarbeid mellom kultur- og utdanningsinstitusjoner i fylket
  • skape en møteplass mellom ungdom og profesjonelle utøvere

Les mer på Akershus Teaters nettsider.

Produsent: Akershus Teater
Prosjektleder: Øystein Ulsberg Brager
Skuespillere i produksjonen: Evelyn Rasmussen Osazuwa, Minken Fosheim og Peder Opstad
Jurymedlemmer i manuskonkurransen: Shabana Rehman (tekstforfatter og komiker), Josef Yohannes (mannen bak tegneserien «Urban Legend»), Agate Øksendal Kaupang (dramatiker og forfatter), Bo Anders Sundstedt (teatersjef ved Akershus Teater), Siri Seljeseth («Unge lovende») og Øystein Ulsberg Brager
Samarbeidspartnere: Dramatikkens hus, Jessheim VGS, Lillestrøm VGS, Ski VGS, Bærum Kulturhus, Ullensaker Kulturhus, Lillestrøm Kultursenter, Ås Kulturhus, Kulturbanken Kreti og Pleti, Rådstua Teater, Scenekunstbrukets Unge Stemmer, Nittedal Ungdomsskole
Støttepartnere: Skedsmo Kommune, Nittedal Kommune
Foto: Michelle Mogstad
Illustrasjoner: Anders Pedersen