Krigsfortellinger

krigsfortellinger__logo__4Krigsfortellinger av Amir Mirzai

Premiere under Fortellerfestivalen 2013
Dramatikkens hus, 7. juni 2013

Manus: Amir Mirzai i samarbeid med Torgrim Mellum Stene og Marie Ulsberg
Med: Amir Mirzai og Torgrim Mellum Stene
Regi: Øystein U. Brager
Produksjon: Albatrass ved Marie Ulsberg

Design og Layout: Mæhsa Mirhossein/Albatrass ved Ingunn Christensen
Foto: Ravn Heggerud
Musikk: Navaye Del

Om forestillingen:
Krigsfortellinger er en forestilling bygget på den sanne historien om Amir Mirzai som kom som flyktning til Norge i 1987. Med seg i lasten hadde han opplevelser og fortellinger fra krig i Iran og Afghanistan, fortellinger om å være både soldat og flyktning i krig. Med seg hadde han også en mengde andre fortellinger; de klassiske persiske mytene, historier om krig, kamp og konflikt. Fortellinger om helter, vinnere og tapere.

Krigsfortellinger er en forestilling om Amirs personlige historie og vår kollektive forståelse av krig. Da krigen mellom Iran og Irak brøt ut i 1980, befant Amir seg plutselig i sentrum for begivenheter som skulle vise seg å få betydning for en hel verden. Torgrim Mellum Stene er medforteller i forestillingen, og bidrar som et norsk vindu inn i denne komplekse og sammensatte historien.

Krigsfortellinger-29.02.12-TMSogAM-FotoRavn-Heggerud-121Krigsfortellinger skaper nye og uventede forestillinger om en konflikt fra vår nyere historie, samtidig som den på et mer generelt plan tar for seg krigens sanne vesen. I løpet av forestillingen forteller Torgrim og Amir historier fra krigen som tidligere ikke har blitt fortalt. Krigsfortellinger balanserer mellom det svarte og det humoristiske, mellom det tragiske og det burleske, mellom det konkrete og det poetiske.

«Glitrende scenekunst er avhengig av innlevelse og engasjement. I forestillingen Krigsfortellinger ble jeg brakt til steder jeg aldri har vært og aldri trodde jeg ville kunne komme. Forestillingen er en perle, og som de fleste perler jeg har funnet kom det litt overraskende på at den var så sterk. Man går til scenekunst som har dokumentariske ambisjoner med en forventning om noe litt stillestående; “mat for hodet”. Krigsfortellinger er mer. Amir Mirzai og Torgrim Mellum Stene river publikum med til tårene kommer. Gratulerer! Dette var en flott og viktig teateropplevelse fra en konflikt og et område som har framstått som utilgjengelig grå nyhetsmasse.»
Olav Njaastad, Dokumentarfilmskaper og journalist, NRK

Andre visninger:
Riksscenen, Trondheim Dokumentarfestival, turné til videregående skoler i Oslo med Den Kulturelle Skolesekken samt flere folkehøgskoler.

Turnéinformasjon:
Kontaktperson for booking:
Marie Ulsberg / Albatrass
Tlf.: 971 09 381/ E-post: marie.ulsberg@albatrass.no
Amir Mirzai
Tlf.: 950 39 612 / E-post: post@amirmirzai.no

Programlengde:
ca 90 minutter
Ved forestillinger for ungdom: + 30 minutter til samtale i etterkant
Maks publikumsantall: 120
Arena / rom: I auditorium eller Gymsal.
En forestilling per dag
Oppriggingstid: 90 minutter
Nedriggingstid: 60 minutter
Rom/areal, bredde, lengde, takhøyde, veggareal:
Min. 3 m dybde x 4 m bredde
Strøm: 2 x 16 amp
Må blendes: Ja

Les mer:
Om forestillingen på Torgrim Mellum Stenes hjemmeside.
Om Krigsfortellinger som turnéforestilling for DKS i Oslo.

Støttet av: Norsk kulturråd, Fritt Ord, Spenn.no & FFUK