Kinder K

KinderK

Kinder K av Kristofer Blindheim Grønskag
Dramatiker: Kristofer Blindheim Grønskag
Regi: Øystein Ulsberg Brager

Originalversjon
Premiere under Norsk Dramatikkfestival
Dramatikkens hus, 24. august 2013
Med: Axel Aubert & Ida Løken

DKS-versjon
Forestillingen er tatt inn i Norsk Scenekunstbruks repertoir. DKS-turné i 2015.
Med: Oddrun Valestrand & Torgny G. Aanderaa
Produksjonsleder turné: Linn Meyer Kongshavn
Produksjonsenhet turné: Imploding Fictions
Turnétekniker: Kristjan Belgau
Turné DKS Oppland i samarbeid med: Teater Innlandet

 Om stykket:
I Tyskland, 1939 fødes Gerhard Herbert Kretschmar. 156 dager senere blir han det første barnet som avlives i nazistenes eutanasiprogram. I dag skal HAN og HUN få sitt første barn. Fostervannsprøven viser at noe er annerledes… KINDER K er et stykke som fører sammen to historier om menneskeverd.

Om oppsetningen:
Stykket Kinder K av Kristofer Blindheim Grønskag ble valgt ut til stunt-serien ved Norsk Dramatikkfestival 2013. Stuntserien innebærer egentlig kun tre dagers prøvetid, men med støtte fra bl.a. Fritt Ord gjorde vi mer enn et stunt, vi ga stykket sin velfortjente urpremiere i en enkel men effektiv iscenesettelse. Siden har stykket blitt invitert til Showbox 2013, Dramatikkens hus (februar 2014), Vinterlysfestivalen (2014), Kultursleppet på Lillehammer (2014), Vårscenefest (2014), Festspillene i Nord-Norge (2014) og SoriaLab-festivalen (2014). I 2015 har stykket vært på DKS-turné i Oppland samt gjort åpne gjestespill ved Litteraturfestivalen på Lillehammer og Hamar Kulturhus i samarbeid Teater Innlandet.

KinderK

«For meg ble Kinder K festivalens beste opplevelse. (…) spennende og tankevekkende perspektiv (…) Ida Løken og Axel Aubert imponerte med sin overbevisende rolleinnlevelse. Imponerte gjorde også Øystein Ulsberg Bragers presise og intelligente regi.»
– IdaLou Larsen, Klassekampen

“Kinder K er en historie om menneskeverd. Som tar opp grunnleggende etiske spørsmål som vi aldri må legge bort, som vi aldri må tro vi har svaret på. For hvem skal sitte med fasiten på hva et perfekt menneske er. (…) Dette var en av mine sterkeste opplevelser fra en scene.”
– Mette Røbergeng, Rana Blad (Terningkast 6)

“(…) en spennende og i høyeste grad aktuell teaterforestilling. (…) Tankevekkende er problemstillingen, og spørsmålene som stilles underveis treffer oss som publikum som irriterende nålestikk som følger oss også ut av teatersalen.”
– Bjørn Harald Larsen, Avisa Nordlys (Terningkast 5.)

”Teater har en iboende kraft som alltid ligger på lur som i ytterst sjeldne tilfeller kan riste forstanden løs fra fundamentet. Kinder K traff som fandens ildkule! (…) Sånt er sjelden vare på norsk teaterscene!”
– Øystein Bentzen

Kristofer Blindheim Grønskag har skrevet et titalls dramatiske verker for barn og voksne, med premierer i Norge, Danmark, Sverige, Bosnia og Nederland. Han er en av husdramatikerne ved Dramatikkens hus 2014 – 2015.

Axel Aubert er utdannet på Teaterhögskolan i Stockholm, men flyttet til Oslo i 2008. Har jobbet som freelancer i Sverige og Norge siden 2001, blant annet for Riksteatret, Nationaltheatret og Oslo Nye.

Ida Løken er utdannet skuespiller på Teaterhögskolan i Helsingfors, og har jobbet som skuespiller i Norge, Sverige og Finland, blant annet for Beaivváš Sámi Teáhter, Oslo Nye, Malmö Stadsteater og Nordland Teater.

Torgny G. Aanderaa er freelance skuespiller, med base i Oslo. Han er utdannet ved Nordisk Institutt for Scene og Studio, og har jobbet med teater, radio og tv i en årrekke. Er for tiden del av ensemblet på Det Andre Teatret i Oslo.

Oddrun Valestrand er utdannet ved London Studie Centre. Hun har jobbet på bl.a Den Natonale scene, Chat Noir, Brageteateret og har jobbet i produksjonene til Claire de Wangen siden 2010. Hun har medvirket i tv serier som Helt Perfekt, Dag, Mammon og blir å se i Filmen De Klarsynte til høsten.

Turnéinformasjon:
Krav til spillelokalet: Flatt gulv eller scene
Blending: Ja
Spilleområde: 5 x 5 m
Scenografi: To stoler, ett lite bord
Lys: 2 frontlys, 2 sidelys
Strøm: 1 stk 16 A
Lyd: Akustisk
Målgruppe: Voksne / VGS
Lengde: 50 min
Antall personer på turné: 3
Antall publikum: 50 på flatt gulv / 150 i amfi
Publ. plassering: Frontalt
Riggetid: Opp: 1,5 t / Ned: 1 t
Kontaktperson: Øystein Ulsberg Brager, mobil: 986 37 123
Vi kan fasilitere samtale fra scenekanten i etterkant av forestilling.

Om forestillingen på Norsk Scenekunstbruks nettside:
Om Kinder K

Video:
Link til YouTube eller DVD sendes ved forespørsel.

Dokumentasjon:
Foto: Tanja Steen
Video orginalversjon: Lars Petter Iversen

DKS-turné i Oppland Fylkeskommune i samarbeid med:
Teater Innlandet

Produsert med støtte fra: Dramatikkfestivalen, Stiftelsen Fritt Ord, Norsk Skuespillersenter, FFLB, Spenn.no, Teater Innlandet (gjenopptak og turné) og Senter for studier av Holcaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Flere bilder av begge cast finnes under Bilder og video.

Spenn logo

FFLB logo

Teater Innlandet Logo

Skuespillersenter_logo_facebook

Norsk Dramatikkfestival logo

Logo Stiftelsen Fritt Ord